Midye yemek câiz mi?
Kur’ân-ı Kerîm’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helâl olduğu bildirilmiştir. “Kendinize ve yolculara geçimlik olmak üzere sularda avlanmak ve onu yemek size helâl kılındı.”[1] Hz. Peygamber de (s.a), “Denizin suyu temiz, ölüsü helâldir.”[2] buyurmuştur. Hanefî mezhebi, zikredilen naslarda helâl olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helâl olmadığı görüşünü benimsemiştir.[3] Şâfiî mezhebi ise zikri geçen “Denizin suyu temiz, ölüsü helâldir.” hadisini mutlak değerlendirerek midye dahil ismi geçen diğer deniz ürünlerinin yenilebileceğini söylemektedir.
Günümüzde tüketimi oldukça yaygın olan midyenin Hanefîlerce yasaklanmasının hikmetine ait bazı bilgileri aktarmak faydalı olacaktır. Midye, iki kabuklu yumuşakçalardan olup, suda bulunan gıdaları filtre ederek beslenen bir canlıdır. Yapılan araştırmalar midyelerin suda bulunan cıva, kurşun ve kadmiyum/siyanür gibi ağır kimyasal metallerin yanı sıra endüstriyel atıkları ve bazı patojen organizmaları filtre ederek bünyelerinde barındırdıklarını ortaya koymaktadır.
Midye, beslenme amacıyla genellikle küçük kurtçukların olduğu yerleri seçer. Bu bölgeler ise genellikle denize lağım dökülen yerlere yakındır. Bu nedenle midye tifo mikrobunun bulaşması açısından oldukça tehlikeli olabilmektedir.[4] Dolayısıyla zikredilen zararlı ağır metalleri bünyesinde barındıran bu canlıyı yemek, insan sağlığını tehlikeye atmak manasına geleceğinden câiz değildir.
[1] Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12; اُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعاً لَكُمْ وَلِلسَّيَّارَة
[2] Ebû Dâvud, “Tahâret”, 41
[3] Kâsânî, Bedâi’, V, 35.
[4] http://www.haber2e.com/saglik/midye-hakkinda-ilginc-bilgiler-h31236.html
Konu Hakkında 3 Yorum Var “Midye yemek câiz mi?”
“Midye, beslenme amacıyla genellikle küçük kurtçukların olduğu yerleri seçer. Bu bölgeler ise genellikle denize lağım dökülen yerlere yakındır.”
hocam normalde denizde yetişen midyeler için bu dediğiniz doğrudur lakin firmaların çiftlik midyesi olarak adlandırdığı midyeler var kendi özel alanlarında daha hijyenik üretilen midyeler bunları yemek caiz mi ?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki midyenin haram olmasındaki asıl sebep bu hayvanın balık olmamış olmasıdır. Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi Hanefiler bu sebepten dolayı bu ve adı geçen hayvanların yenmesini caiz görmemektedirler. Biz buna ilaveten sağlık açısından da problemli bir varlık olduğunu söylemeye çalıştık. Yoksa temiz alanda beslenince helal olur diyemeyiz zira bunlar ayette yenilmesi helal olan deniz ürünleri değildir. Dikkatle incelendiğinde bu hayvanlar fıtraten de tiksindirici bir yapıya sahiptirler. Balığın insanı cezbedici yönü bunlarda bulunmamaktadır. Ayrıca bu kadar helal deniz ürünü varken insanın bunlara yönelmesi gerçekten anlaşılır gibi değil.
Şâfi mezhebinde kadınlar kendi aralarında bir kadın tayin edip cemaat ile namaz kıldırabiliyor. Hanefi mezhebinde olan bir kadın Şâafi mezhebinden olan cemaate katılması caiz midir?