Anne-babanın kızını istemediği bir erkekle evlendirmesi câiz mi?
Kadın, erginlik çağına girdikten sonra ister kız ister dul olsun kimse onu evlenmeye zorlayamaz. Evlilikte kadının fikri alınır ve rızası dâhilinde nikâhı kıyılır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmaktadır: “Kişi kızını istemediği halde evlendirirse bu akit geçersizdir.“[1]
Ensâr’dan Hidâm adlı sahâbî, dul olan kızı Hansa’yı, kendisine sormaksızın biriyle nikâhlamış fakat Hansa bu nikâha razı olmamıştı. Hansa durumu Rasûlullah’a gelip haber vermiş, Rasûlullah (s.a) da onun nikâhını bozmuştur.[2] Yine bekâr bir hanım sahâbî Rasûlullah (s.a.)’e geldi ve rızası olmadan babasının kendisini bir erkeğe nikâhladığını söyledi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a), nikâhı kabul edip etmeme hususunda onu muhayyer bıraktı.
[1] Buhârî,“Nikah” 41, 42; باب إذا زوج ابنته وهي كارهة فنكاحه مردود
[2] Buhârî, “Nikah” 9: 194; Nesâî, “Nikâh”, 36; İbn Mâce, “Nikâh”, 12; Ebû Dâvûd, “Nikâh”, 26; (خنساء بنت خذام الأنصارية أن أباها زوجها وهي ثيب فكرهت ذلك فأتت رسول الله صلى الله عليه وسلم فرد نكاحه)
Konu Hakkında 2 Yorum Var “Anne-babanın kızını istemediği bir erkekle evlendirmesi câiz mi?”
Selam aleykum hocam , Allah’ın rahmeti üzerinize olsun . Şöyle bir sorum var Hanefi olmayan bir kiz hanefi olan bir erkekle evlenirse kızın mezheb değiştirmesine gerek var mı ek olarak çocukları olursa hangi mezhebe uyuması lazım Allah razı olsun şimdiden cevabınıza .
a.selam mezhepleri farklı olan insanların evlenmesinde hiç bir engel söz konusu değildir. zaten böyle bir şeyi konu yapmak da doğru değildir. çocukların ilerde ikilem yaşamaması adına hanımın eşinin mezhebine geçmesi veya erkeğin hanımının mezhebine geçmesi tabiki güzel olacaktır. şayet eşler mezheplerini değişmeyecek olursa bu durumda çocuklar ilmihalini hangisinden öğrenecekse onun mezhebini tercih etmesi onlar adını daha doğru bir yaklaşım olur.