Faizli Kredi
selamunaleykum hocam,
Faizden tövbe etmiş bir kişinin elinde var olan malın hükmü ile ilgili soru sormak istiyorum.
Soruya misalle başlamak daha açıklayıcı olacak diye umut ediyorum.
İki şahıstan bahsediyoruz.
Bir kişi kira ödüyor. Diğer kişi ise ev sahibi olabilmek için bankadan faizli kredi alarak 10 sene boyunca bir bedel ödüyor.
sonuç olarak faizli kredi almış olan kişi tövbe ediyor ve evi satıyor. satıştan dolayı belirli bir kar elde etmiş oluyor. Tövbe etmiş olsa dahi.
Birinci şahsa dönecek olursak; faize bulaşmamak adına 10 yıl boyunca aynı miktarda kira bedeli ödüyor ve neticede elde ettiği gelir sıfır.
bu iki şahıs arasındaki farkı dini olarak nasıl açıklamak icab eder.
Sonuç itibariyle iki şahısta ana para ödüyor.
Bir diğeri ise bunu faizle birlikte ödüyor.
netice itibariyle ikinci şahıs tövbe etmiş dahi olmuş olsa birinci şahısla aynı şartları göz önünde bulundurursak belli bi kar elde etmiş oluyor.
Yaptığım araştırmalarda ekseri görüş şu yönde – faiz kısmı dışındaki ana parayı kullanmakta bir beis yoktur. Bu konu hakkında sizin de görüşlerinizi duymayı arzu ediyorum.
a.selam
öncelikle bankadan veya tefeciden faiz karşılığında para alan kişi parasına para katmıyor. parasına haram para katan kişi faiz alan banka veya tefecidir. bu ayrıldıkları noktadır. fakat her ikisi de faizli işlem yaptıklarından günaha girmeleri noktasında aynıdırlar. Dolayısıyla ev almak için bankadan para alan kişi faiz karşılığında borç almıştır.
Banka ise mesela 100.000 tl vermiş karşılığında 125.000 tl almıştır. Banka 25.000 tl faiz almıştır. Bu faizli işlemde parasına haram karışan bankadır, yani faizi alandır.
Sonuçta her ikisi de bu haramdan dolayı tevbe etmeli. Bankacı veya tefeci de aldığı 25.000 tl. yi sahibine iade etmelidir.