Kadınlar saçlarını ne kadar kısaltabilir?

Kadınlar saçlarını ne kadar kısaltabilir?

Allah, erkek ve kadını belli fıtrat üzere yaratmıştır. Buna muhalif olan davranış ise hilkate/fıtrat-ı asliyeye müdahale sayılacağından lanetlenmiştir. Nitekim aşağıdaki hadisler bunu açıkça ifade etmektedir. “Resûlullah (s.a), kadınlaşan erkeklere ve erkekleşen kadınlara lânet etti.”[1] “Resûlullah (s.a), kadın gibi giyinen erkeğe, erkek gibi giyinen kadına lânet etti.”[2] “Resûlullah (s.a) başın bir kısmını tıraş edip bir kısmının (perçem olarak) bırakılmasını yasakladı.”[3] Yine “Hz. Peygamber kadının saçlarını tıraş etmesini, (saçlarını kökünden kestirmesini) yasakladı.”[4] “Hz. Peygamber’in (s.a) hanımları (onun vefatından sonra) saçlarını omuzlarına kadar keserdi.”[5] Zikri geçen hadislerde özellikle iki husus dikkat çekmektedir.

[1] Buhârî, “Libâs” 62. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, “Libâs”, 28; Tirmizî, “Edeb”, 24; İbni Mâce, “Nikâh”, 22; لعن رسول الله (ص) المُخَنّثِينَ من الرِّجال والمُتَرَجّلات من النساء

[2] Ebû Dâvûd, “Libâs” 28; bk. Ahmed İbn Hanbel, Müsned, 8309; لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- الرَّجُلَ يَلْبَسُ لِبْسَةَ الْمَرْأَةِ وَالْمَرْأَةَ تَلْبَسُ لِبْسَةَ الرَّجُلِ.

[3] Buhârî, “Libâs”, 72; Müslim, “Libâs”, 72, 113

[4] Nesâî, “Zînet” 4. Ayrıca bk. “Tirmizî”, “Hac”, 75.

[5] Müslim, “Hayız”, 10 (320);   وَكَانَ أَزْوَاجُ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْخُذْنَ مِنْ رُءُوسِهِنَّ ، حَتَّى تَكُونَ كَالْوَفْرَة

Birincisi kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara söz, hareket, yürüyüş ve giyim tarzıyla benzemesi Allah’ın lanetini gerektirir. Dolayısıyla kadınların, erkeklerin giydiği pantolonu giymesinden tutun, saç modelini erkekler gibi kısaltması veya kazıması yahut konuşmasını erkekler gibi kalınlaştırmasına kadar pek çok yasağı içermektedir. Erkeklerin ise saçlarını kadınlar gibi uzatarak küpe, kolye vs. takması, annelerin erkek çocuklarını kız gibi yetiştirmeleri, kadın kuaförlerin seslerini kadınlara benzeterek kırıtarak konuşması -bu hadisler çerçevesinde- haramdır. Bu rivayetlerde ayrıca kadınların -zaruret durumları hariç- saçlarını en fazla boyunlarına kadar kesebilecekleri bundan daha az kesmeleri veya kazımalarının tamamen erkeklere benzemek sayılacağından haram kılındığı beyan edilmektedir.

Kadın, saç dökülmesi vb. bir tedavi maksadıyla saçını kazıtabilir. Fakat “saçın daha gür çıkması” gibi bir gerekçe ile kazıtması zaruret sayılmayacağından câiz olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir