Bankanın verdiği promosyon helal mi?
Promosyon “özendirme” manasında Fransızca “promotion” kelimesinden alınan bir terimdir. Başlangıçta ticarette müşteriyi satışa özendirmek maksadıyla karşılıksız verilen mallar için kullanılırken zamanla bankaların müşterilerini faizli işlemlere alıştırmak için hediye adı altında verdikleri maddi imkanlardır. Günümüz bankaların verdiği promosyonlar aslına bakılırsa önden verilen bir tür faizdir. Şöyle ki bankalar faiz üzere çalışan kurumlardır. Kârı olmayacak bir yere beş kuruş yatırım yapmazlar. Bu sebeple ileride kendisiyle çalışacağı ve kendisine faiz yoluyla para kazandıracağını tahmin ettiği memur ve emeklilerin maaşlarını ödeme ihalesini devletten alabilmek ve bu pastayı başka bir bankaya kaptırmamak için cazip promosyon tekliflerinde bulunurlar ve en yüksek promosyonu veren ihaleyi alır.
Banka promosyon tuzağıyla elde ettiği müşterilerine daha sonra hesap işletim ücreti almamak, kredilerde dosya masrafı almamak gibi bazı cazip teklifler sunarak bankaya bağımlılığını arttırır. Ayrıca müşteriler genelde maaşlarını bankamatikten peyderpey aldıklarından çekilmeyen paralar banka için sıfır faizli mevduat demektir. Sıfır faizle toplanan bu paralar ise başkalarına verdiği faizli kredileri oluşturmaktadır. Dolayısıyla banka ilerde sizin paranızla başkalarına vereceği krediden elde edeceği faizin bir kısmını size promosyon adı altında peşin olarak vermektedir.
Bunlara ilaveten bankalar memur maaşlarını günübirlik repo vs. faizli işlemlere yatırarak kâr marjını genişletme ilerde elde edeceği yüklü miktardaki faiz kazancından bir miktarını müşterisine peşin vermektedir. Bankanın hediye veya ikramiye adı altında “masumane” bir şekilde sunduğu bu faizi bir Müslümanın alıp yemesi helâl değildir. Ancak bu parayı bankada bırakmayıp, yenilip tüketilmeyecek şekilde ya fakirlere verilmesi veya Afrika gibi susuz bölgelerde su kuyusu açılması için hayır kurumlarına bağışlanması isabetli olur.
Konu Hakkında 4 Yorum Var “Bankanın verdiği promosyon helal mi?”
Banka promosyonu almak caiz midir?
Bununla ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
selamun aleyküm hocam, sitenizde direkt nereden soru sorulacağını bulamadım, o yüzden sorumu yorum olarak yazıyorum.
ben üniversite öğrencisiyim ve doğal olarak ailemden harçlık alıyorum ailem ise kazançlarına bankadan kredi çekerek faiz bulaştırıyor, babam iş yerinden izinsiz basit denilebilecek eşyaları eve getiriyor (çöp poşeti vs.) ve evde kullanılıyor ve böylece kazancına yine haram para bulaştırıyor, annem iş yerinde yabancı erkeklerle mahrem namahreme dikkat etmeksizin sohbet muhabbet içinde, ve son olarak babaannemin de bir emekli maaşı var. bu konuya binaen sorularım:
1. ben onlardan aldığım harçlığı kullanarak haram para mı yemiş oluyorum?
2. eğer öyle ise onlardan aldığım para ile aldığım eşyalarımı ( kıyafet, kitap, bilgisayar vs.) -üzerimde haram mal kalmaması için- onlardan bidaha para almamak üzere temizlemek istesem olur mu ve olursa nasıl olur?
3. benim talebeyken hem okuyup hem elimden geldiğince part time çalışarak ve ailemden maddi destek alarak evlenme gibi bir niyetim var. alacağım bu maddi desteği direkt babaannemin emekli maaşından alsam, o emekli maaşını haram bulaşmamış para olarak değerlendirip kullanabilir miyim?
4. annemin iş yerindeki haram davranışları aldığı maaşı da haram kılar mı?
A. Selam Cihan yavrum. sorularına kısaca cevap vermeye çalışayım.
1. babanların banka faizi almaları onların helal paralarına haram para karıştırmasıdır. faiz olarak aldıkları parayı almazsın. diğer kazançları emeklerinin karşılığıdır. onu kullanabilirsin. Dolayısıyla o paralardan helal olanlarıyla bir şeyler satın alabilir, evlenebilirsin.
2. Babanızın iş yerinden küçük de olsa getirdiği şeyler hırsızlığa girer. kamu malını eve getiremez.
3. annenizin helal kazançlı işte çalışması parayı haram kılmaz fakat haram ortamda çalışması fiillerini haram kılar. mesela erkeklerle bir arada çalışması, kılık kıyafetine dikkat etmemesi gibi.
fakat faizli bankada çalışması kazancını da haram kılar.