Hızma takmak câiz mi?

Hızma takmak câiz mi?

Hırızma kökünden gelen hızma, aslında azgın hayvanların ağzına veya ayının burnuna takılan demir halkaya denir. Son dönemlerde gençler arasında hızla yayılan hızma meselesini birkaç boyuttan incelemeye çalışacağız.

  1. Kafirlere benzeme hususunda: Nitekim Hz. Peygamber elinde tunçtan bir yüzük takana: ‘Ne oluyor, sende putların kokusunu seziyorum.’ buyurdu. Bunun üzerine o zat elindeki yüzüğü attı. Sonra parmağında demirden bir yüzük olduğu halde geldi. Peygamberimiz, ‘Ne oluyor, senin üzerinde Cehennem ehlinin ziynetini görüyorum.’ buyurunca, o zat parmağındaki yüzüğü fırlattı. Bunun üzerine o zat, ‘Ya Resulallah, nasıl bir yüzük takayım?’ diye sordu ve Peygamberimiz de ‘Gümüşten bir yüzük tak, bu da miskali (yaklaşık 3,5 gramı) geçmesin.’ buyurdu.[1] Bu rivayet ayrıca gümüş dışındaki metallerin parmakların dışında takılmaması gerektiğini de göstermektedir. Hz. Peygamber (s.a) “Kim bir kavme benzerse onlardandır.”[2] buyurmaktadır. Günümüzde homoseksüel, lezbiyen vs. gayri İslâmî sapkın ve mel‘ûn güruh bu takıları kendi aralarında birbirlerini tanıma vasıtası olarak kullanmaktadırlar. Dolayısıyla bu takıları takmak şeklen bu kimselere benzemeye sebep olacağından tahrimen mekruhtur.
  2. Fıtratı değiştirme hususunda: Erkek veya kadının, burun, dil, dudak gibi organlarına delik delmesi insan fıtratına uygun değildir. Kız çocuklarının kulaklarını delip küpe takması câiz görülmekle birlikte burun, dil ve dudak gibi yerlerini delmesi ve hızma takması doğru değildir.
  3. Tesettür ve ziyneti gösterme: Kadının ziynet yerleri ile el ve yüzünü başkalarına süslü göstermesi haramdır. Hızma; kadının kendini daha güzel göstermek adına yaptığı ve dikkat çeken bir süsten başka bir şey olmadığından dolayı haramdır. Nitekim Allah Teâla kadını erkeklerin dikkatini çekecek her hareketten menetmektedir. “Ve gizledikleri ziynetleri (ayak halkası/ halhalları) bilinsin diye kadınlar ayaklarını (yere) vurmasınlar.”[3] Âyette ayak halkası zikrediliyor. Unutulmamalı ki yüze takılan halkalar, ayaklara takılan halkalara (halhala) nispetle daha çok dikkat çekicidir.
  4. Sıhhat: Meseleye demir gibi suyla temas ettiğinde oksitlenen metaller vücuda zarar verdiği için takı olarak kullanılması mekruhtur. Ayrıca yüzün belli yerlerine hızma veya benzer halkaları takmak abdest ve gusül konusunda daima risk oluşturacağından itina gösterilmesini ve delinen yerlerin ıslatılmasını gerektirir. Sonuç olarak gerek kadın gerekse erkeklerin kaş, burun gibi azalarına bu ve benzeri metalik halkaları takmaları mezkûr sebeplerden dolayı dinen câiz olmadığı anlaşılmaktadır.

[1] Tirmizî, “Libâs”, 43; Ebû Dâvûd, “Hâtem”, 4.

[2] Ebû Dâvûd, “Libâs”, 5; مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

[3] Nûr, 31;  وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ

Konu Hakkında 2 Yorum Var “Hızma takmak câiz mi?

  1. Selamun aleykum hocam, hanefi mezhebinde kıyamda ayakların arasını 4 parmak kadar boş bırakma hangi hadise dayanıyor.
    Bu hadis neden kullanılmıyor.

    “(Resulullah’ın bu emirlerinden sonra) ben bizzat şunu müşahede etmiştim ki, birimiz omzunu arkadaşının / yanındakinin omzuna, ayaklarını da onun ayaklarına bitiştiriyordu.”(bk. Buharî, Ezan, 76; Neylu’l-Evtar, 3/187).

    Allah razı olsun hocam

  2. Selam aleyküm hocam Allah’ın rahmeti üzerinize olsun , hocam şöyle sorum var bir gayri Müslim ulkerlerde (Fransa, Almanya) ebediyen yaşamak caiz midir veya oraya nakil etmek tek kazanç için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir