Mahkeme kararıyla boşanmak dini boşanma (talak) sayılır mı?
Kocanın boşanmak için mahkemeye başvurması hâkime bir tür yetki (vekâlet) verme hükmündedir. Zira kocanın mahkemeye yazılı olarak başvurması sözlü ifade yerindedir. Hatta yazılı ve imzalı yetki vermesi ispat noktasında sözlü tasarrufundan daha kuvvetlidir. Mahkemenin karı kocayı ayırması bâin talakla boşama sayılacağından eşlerin tekrar bir araya gelmeye karar vermeleri durumunda yeniden nikâh kıymaları ve mehir tayin etmeleri gerekir. Bu durumda kocanın geriye iki talak hakkı kalmış olur. Şayet erkek karısını üç talakla boşamışsa mahkemenin bu kararının bir hükmü kalmaz. Dolayısıyla kadın, başka biriyle sahih bir evlilik yapıp ayrılmadıkça eski eşiyle tekrar evlenmesi câiz olmaz.
Konu Hakkında 6 Yorum Var “Mahkeme kararıyla boşanmak dini boşanma (talak) sayılır mı?”
Sayın Hocam,
Bir kadının rızası olmadan evlendirilmesinin dinen uygun olup olmadığını merak ediyorum. Bu konuda sizin görüşlerinizi almak istiyoruz. Kadının rızası olmadan yapılan bir evliliğin İslam’a uygunluğu hakkında bilgi verir misiniz?
Teşekkür ederim.
Saygılarımla
bu sorunuza cevap verilmiştir.
Sayın hocam selamunaleyküm,
Üvey dedenin yanında tesettür durumu nasıl olmalı. Kan bağı olmadığı için tam tesettür içerisinde mi olmamız gerekir.
Kadının üvey babası kendisine mahrem olduğu gibi üvey dedesi de mahremidir. Zira evlenme yasağı onun için de geçerlidir. Bu bakımdan kadının üvey babasının veya üvey dedesinin yanında başını örtmemesi caiz, yani açması caizdir. Fakat burada bir noktayı da izah etmede fayda var. Şayet üvey baba veya dede İslami hassasiyeti olmayan hatta ataist vs. ise, saçını açmaması genç kızımızı muhtemel fitneden koruması açısından son derece uygundur. İhtiyatlı olmada fayda var.
Selamünaleyküm hocam,
Eşinin başka bir kadınla evli olduğunu öğrenen bir kadın, kocasını boşamak için mahkemeye başvurabilir mi?
Yahut kendisinde dinen eşinden almış olduğu bir talak hakkı var ise, bu talak hakkıyla yine aynı sebepten ötürü eşini boşayabilir mi?
A. Selam
sorunuza “Kocasının bir kadınla ilgilendiğini öğrenen karı boşanma davası açabilir mi?” başlığıyla cevap verilmiştir. Ek sorunuza gelince şayet kadın eşinden önceden aldığı bir talak hakkı varsa bunu kullanarak eşini boşayabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki nikah masasına talak hakkı isteyerek oturan bir kadın işin başında müflistir. Zira evliliğin temeli güven ve sadakattir. Sahabe kadınlarından buna dair her hangi bir nakle rastlayamadım.